Täydellinen soittolista

Juhlat koostuvat monesta tärkeästä elementistä, jotka pitää valmistella huolella. Juhlat tarvitsevat oman menyynsä ja omat koristeensa. Koristeiden hankkiminen on helppoa, kunhan menee nettisivulle partyking.fi, ja tilaa sieltä tarvittavat tarvikkeet. Vaikeampaa on muodostaa oikea kompositio vieraita ja oikea soittolista juhlia varten, sillä nämä ovat riippuvaisia toisistaan. Myös juhlien tyyppi määrää, mitä musiikkia, tykötarvikkeita ja nautintoaineita juhlissa oikein tulisi tarjota. Illanistujaiset kaipaavat erilaista musiikkia kuin häät tai vaikkapa lastenjuhlat.

Legenda täydellisestä soittolistasta

Nick Hornbyn kirjassa Uskollinen äänentoisto, joka myöhemmin kääntyi myös mainioksi elokuvaksi nimeltään High Fidelity, tarinan päähenkilö puuhailee täydellisiä kokoelmakasetteja elämän erilaisiin tilanteisiin. Joitain vuosia myöhemmin, teinien ja nuorten aikuisten rakkauselokuvassa Nick & Norah – loputon soittolista, joka sekin perustuu aikaisemmin julkaistuun romaaniin, miespäähenkilö tekee soittolistoja tyttöystävälleen, jotka toinen nainen kuuntelee, ja nämä soittolistat tuovat toisilleen tarkoitetut yhteen kuuntelemaan musiikkia jaetusta MP3-soittimesta.

Niin kasetit kuin MP3-soittimetkin ovat historiaa, mutta legenda täydellisestä soittolistasta elää edelleen. Radiokanavilla on omat soittolistansa, jotka yleensä koostuvat uusista hiteistä. Nykyään internetin myötä on myös helppo löytää valmiita soittolistoja, jotka on räätälöity joko musiikkityylin tai käyttötarkoituksen tai vaikkapa käyttäjän omien mieltymysten mukaan, joko aikaisemman kuunnellun musiikin listaksi, tai algoritmien arvuuttelulla uuden musiikin listaksi. Vaikkapa suoratoistopalvelu Spotify tarjoaa soittolistoja; niin kaikille yleisiä listoja joko musiikkigenren mukaan: pop, rock, kasarihevi, varhainen blues tai niin edespäin, kuin mielentiloja vastaavaa musiikkia: musiikkia rauhoittumiseen, taustamusiikkia opiskeluun tai erilaiseen liikuntaan. Listoja on myös esimerkiksi eri maiden viisikymmentä kuunnelluinta kappaletta, Suomen tämän hetken suosituimmat ja sen sellaiset. Sitten on listoja, jotka perustuvat omiin mieltymyksiin, mutta nämä eivät aina osu aivan naulankantaan.

Mitä valmiiksi tehdyt soittolistat eivät kuitenkaan tyydytä, on juuri se soittolistojen tekemisen ilo, joista yllämainitut elokuvatkin puhuvat. Kuinka oikeanlainen soittolista paljastaa jotain tekijänsä sielusta ja on kuin lahja kuuntelijalle. Kuten Uskollisessa äänentoistossa kerrotaan: soittolistan tekemisessä omat tunteet ilmaistaan jonkun toisen kynän ja sävellahjojen kautta. Ensimmäisen biisin pitää olla aivan killeri, toisen kappaleen vielä tyrmäävämpi, kolmannen pitää hieman jo rauhoittua. Tämä viisaus koskee niin bilesoittolistaa kuin muita soittolistojakin, yhtä lailla jos soittolista on tehty sydänsurujen mehusteluun kuin vastarakastuneen tarpeisiin. Siksi oman musiikkilistan tekeminen onkin suositeltavaa. Saa yhden illan ajan teeskennellä olevansa rikas ja kuuluisa DJ; oman elämänsä Skrillex tai Diplo, tai jos sydän ei syki elektroniselle tanssimusiikille, oman elämänsä Nightfly, myöhäisiltojen radioaaltojen suaavi, elämässä jo kaiken nähnyt tiskijukka.

Musiikki juhlissa

Kuten jo sanottu, juhlien tarkoitus määrää valittavan musiikin. Juhlien luonne ja näin ollen musiikinkin luonne voi pitkin iltaa vaihtua. Jos juhlien alussa keskitytään syömiseen ja juomiseen, soittolistalle on parempi valita sellaisia viileitä klassikoita kuin Miles Daviksen tai John Coltranen varhaisen tuotannon musiikkia, jotka eivät häiritse keskustelua, mutta luovat miellyttävän ilmapiirin. Älä kuitenkaan erehdy pitämään kaikkea jazzia miellyttävänä taustamusiikkina, kuusikymmentäluvun fuusiokokeilut saavat ruoan vain väärään kurkkuun. Myöhemmin illalla, jos tanssijalka vipattaa, kannattaa siirtyä päivän pop-sensaatioihin, ripotellen sinne tänne vanhempia pop-klassikkoja, jotka vieraat varmasti tuntevat, kuten Sprigsteenin Dancing in the Darkin.