Musiikki vahvistaa aivoja
Musiikki on meille monella tapaa hyväksi. Se auttaa meitä käsittelemään monenlaisia tunteita, myös sellaisia, joita emme muuten pystyisi kohtaamaan. Musiikki on hyvä keino käsitellä sydänsurua, jännitystiloja ja esimerkiksi elämään kuuluvia menetyksiä. Musiikin vaikutuksia ihmiseen on tutkittu melko paljon ja monelta kantilta. Musiikin vaikutus tunteiden herättäjänä on todistettu kiistattomasti, mutta niin on myös musiikin vaikutus aivoihin. Useissa tutkimuksissa onkin huomattu, että musiikki aktivoi lähes kaikkia aivoalueita. Musiikilla onkin vaikutuksia esimerkiksi tunteiden säätelyyn, vireystilaan, havainnointikykyyn, motoriikkaan, kieleen ja kognitiivisiin toimiin, kuten muistiin ja tarkkaavaisuuteen. Musiikin kuunteleminen ja sen soittaminen ovatkin hyviä keinoja torjua esimerkiksi masennusta ja muistiongelmia. Musiikin runsas harrastaminen nuorella iällä auttaakin sinua elämään terveemmän vanhuuden. Tosin musiikin lisäksi terveydestä kannattaa huolehtia elämällä muutenkin terveellisesti. Musiikin kuuntelu tai soittaminen ei kuitenkaan ole mikään turha harrastus.
Oletko innokas laulaja? Siinä tapauksessa voit onnitella itseäsi. Laulaminen ja sen pienimuotoinenkin harrastaminen on aivoille hyväksi. Jo pelkkä säännöllinen suihkussa laulaminen nimittäin vahvistaa aivojasi. Laulaessasi kielitajusi kehittyy ja mielialasi kohenee. Samalla pääset myös käsittelemään omia tunteitasi, ja esimerkiksi sydänsuruisen kannattaakin pyrkiä purkamaan tunteitaan juuri musiikin keinoin. Laulamisesta on todettu olevan hyötyä myös esimerkiksi aivovammapotilaiden kuntoutuksessa. Myös aivoinfarktin saaneet ihmiset hyötyvät usein musiikkiterapiasta, jossa esimerkiksi puhumista harjoitellaan erilaisten yhteislaulujen kautta. Samoin esimerkiksi lasten käytöshäiriöitä hoidetaan usein musiikillisin keinoin. Musiikin hyötyihin perustuvat toki myös musiikkileikkikoulut, joissa pienet lapset opettelevat erilaisia kognitiivisia taitoja musisoinnin lomassa. Jos laulaminen ei ole aiemmin kuulunut harrastuksiisi, kannattaa rohkeasti kokeilla oman äänen sointia. Kuten sanottu, aivot hyötyvät jo kotona harjoitettavasta suihkulaulannasta, joten kynnys aloittamiseen ei todellakaan voi olla turhan korkea. Laita vain lempikappaleesi soimaan ja laula mukana! Jos kaipaat enemmän haasteita, voit myös ilmoittautua laulutunneille. Laulamista voi harjoitella yksityisopettajan johdolla tai vaikkapa kuorossa. Paikkakunnaltasi löytyy varmasti sinulle sopiva tapa harrastaa musiikkia. Useimmiten laulua opiskellaan musiikkiopiston tiloissa, mutta osa lauluopettajista pitää tunteja oppilaan kotona. Tästä on kuitenkin turha stressata. Verkkokauppa furniturebox.fi tarjoaa valikoiman persoonallisia huonekaluja, jotka kelpaavat myös vaativalle muusikolle.
Soittaminen vahvistaa motorisia kykyjä
Musisointi ei tietenkään rajoitu pelkästään laulamiseen. Oman äänen lisäksi musiikinharrastajalle on tietysti tarjolla lukemattomia instrumentteja. Myös musiikin soittaminen on hyvä tapa vahvistaa aivoja. Itse tuotetun musiikin onkin todettu olevan aivoille vielä musiikin kuunteluakin hyödyllisempää. Erilaisten instrumenttien soittaminen parantaa nimittäin myös motorisia kykyjä. Esimerkiksi viulua tai pianoa soittavan kyky käyttää käsiään ja hallita vartaloaan on usein parempi kuin sellaisen ihmisen, joka ei harrasta musiikkia. Toki myös liikunta vaikuttaa motoriseen kyvykkyyteen. Jonkin soittimen soittaminen on myös hyvää tekemistä aivoille ja muistille. Kun opettelet uusia kappaleita tai luet nuotteja, aivosi joutuvat jatkuvasti luomaan uusia liikeratoja ja toimintamalleja. Tämä ylläpitää esimerkiksi hyvää muistia. Moni ajattelee virheellisesti, että soittoharrastuksen aloittaminen olisi aikuisille jo liian myöhäistä. Tämä ei pidä paikkaansa. Soittaminen ja musiikki kuuluvat sekä lapsille että aikuisille. Jopa vaikeana pidetty viulu kesyyntyy myös aikuisen vasta-alkajan käsissä, kun soittaja vain harjoittelee tarpeeksi. Kaikki harjoittelu on tietysti aivoille hyväksi, joten kannattaa aloittaa rohkeasti uusi harrastus. Jos soittaminen tai laulaminen eivät kuitenkaan houkuttele, ei hätää. Suurin osa musiikin terveysvaikutuksista on saavutettavissa ihan vain musiikkia kuuntelemalla. Laita mielialaasi sopiva soittolista soimaan ja pysähdy hetkeksi musiikin äärelle. Se palkitsee varmasti.