Afrikkalainen musiikki tutuksi

Rytmimusiikki on kotoisin Afrikasta

Afrikka on maanosa, missä musiikkia arvostetaan miltei eniten koko maailmassa. Musiikki ja tanssi ovat olleet Afrikassa kaikkein vahvimpia taiteenlajeja. Afrikka on kooltaan valtava manner, minkä takia sinne mahtuu hyvin erilaisia kulttuureita. Tämän takia afrikkalainen musiikki on hyvin erilaista ja monipuolista. Afrikkalainen musiikki kehittyy myös jatkuvasti, ja erityisesti nuoret afrikkalaiset muusikot pyrkivät haastamaan stereotypioita siitä, miltä Afrikka ja sen musiikin pitäisi kuulostaa. Seuraavaksi esittelemme hieman tarkemmin Afrikan eri maiden musikaalista perinnettä. Afrikkalaista musiikkia löytyy helposti netistä, joten olipa soittimena sitten käytetyt iphonet tai perinteinen stereosysteemi, pääsee kuka tahansa sukeltamaan helposti afrikkalaisen musiikin maailmaan.

Etiopia – täynnä perinteitä

Etiopia on Afrikan vanhimpia maita. Sen kulttuuri on yksi maailman vanhempia ja etiopialaiset mainitaan jo Vanhassa testamentissa. Etiopian kulttuuri poikkeaa täysin muista Afrikan maista, minkä takia myös maan musiikki on hyvin omaperäistä. Nyky-Etiopian suurimpiin tähtiin kuuluu Teddy Afro, Betty G, Gigi ja Aster Aweke. Etiopia on kuuluisa myös omaperäisestä jazz-musiikista. Mulatu Astatke lienee kuuluisin etiopialainen muusikko maailmalla, joka on mielenkiintoisesti yhdistellyt perinteisiä rytmiä moderneihin jazz-rytmeihin.

Nigeria

Nigeria on Afrikan viihteen mekka, joka tuottaa jatkuvalla syötöllä uusia tähtiä maailmalle. Nigerilaiset muusikot ovat ottaneet vaikutteita erityisen paljon jamaikalaisista dancehall-artisteista.

Nykymusiikin lisäksi Nigerian musiikin historia on erittäin kova. Afrobeat ja Highlife ovat kaikki saaneet alkunsa Nigeriasta ja Ghanasta ja artistit, kuten Fela Kuti, Oliver De Coque, Majek Fashek ja Stephen Osita Osabede ovat tunnettuja kaikkialla maailmassa.

Senegal ja Mali

Senegalin katsotaan olevan rytmimusiikin mekka. On sanottu, että bluesin ja jazzin juuret ulottuvat Senegaliin asti. Sieltä tulee yhä edelleen erittäin kova tasoista musiikkia. Senegalaisen musiikin superstara Youssou N’Dour on vierailut myös Suomessa. Senegalilainen musiikki on myös hyvin lähellä malilaista musiikkia, jota voisi helposti kutsua Afrikan klassiseksi musiikiksi. Ali Farka Toure, Toumani Diabaté ja Ballaké Sissoko ovat maailman musiikin suuria nimiä, joiden musiikki kuljettaa kuulijan uskomattomiin kosmologisiin ulottuvuuksiin.

Kongo

Kongolainen musiikki on jo itsessään käsite, ja se on yhä edelleen valtavan suosittua ympäri Afrikkaa. Sen kultainen aikakausi asettuu 80- ja 90-luvuille, jolloin suuret tähdet kuten Papa Wemba, Koffi Olomide ja Franco puskivat koko maailman tietoisuuteen. Kongolaista musiikki tyyliä on imitoitu ympäri Afrikkaa, jossa se tunnetaan nimellä Soukous. Se on erittäin energistä musiikkia, joka saa kenet tahansa kuuntelijan liikkeelle.

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikka on musiikin puolesta erittäin mielenkiintoinen, sillä maassa on niin monia erilaisia etnisiä ryhmiä. Monet muusikot pyrkivät korostamaan maan kirjavaa identiteettiä omassa musiikissaan. Etelä-Afrikan tunnetuimpia nimiä oli reggae-artisti Lucky Dube, jonka ura katkesi ryöstömurhaan. Erityisen suosittua on afrikaansinkielinen kantrityyppinen musiikki. Steve Hofmeyr, Nádine, Kurt Darren ja Nicolis Louw ovat pitäneet yllä Etelä-Afrikan valkoisen vähemmistön kulttuurista identiteettiä, joka on tuonut toivoa monilla väkivallan ja turvattomuuden repimässä kansakunnassa.

Madagascar

Madagascar on siitä mielenkiintoinen maa, että vaikka se nähdäänkin maantieteellisesti kuuluvan Afrikkaan, on se kuitenkin väestöltään että kulttuuriltaan aasialainen. Madagascarin musiikkia kutsutaan nimellä salegy, joka on energialtaan hulvattoman vapauttavaa. Saaren suurimpiin tähtiin kuuluu Jaojoby, joka on useaan otteeseen keikkaillut myös Euroopassa.